Ливанските държавни медии съобщават за нови експлозии на комуникационни устройства. Според журналисти

...
Ливанските държавни медии съобщават за нови експлозии на комуникационни устройства. Според журналисти
Коментари Харесай

Техноапокалипсис в Ливан, гърми масово нова електроника

Ливанските държавни медии оповестяват за нови детонации на информационни устройства. Според публицисти детонациите се случват в цялостен Ливан, в това число и в столицата Бейрут.

 

Този път обаче се взривяват други устройства, в това число мобилни телефони и радиостанции, само че и преносими компютри, пейджъри, уоки-токита и радиоприемници. Има свидетелства, че са били поразени включително мотопеди с най-нова електроника, коли и скутери. " Хизбула " подозира, че гърмежите са дело на Израел. Тел Авив не е коментирал протичащото се от два дни в прилежащата им страна.

 

Продължаващият техноапокалипсис в Ливан на процедура визира всичко, което има литиево-йонна батерия. Засяга в това число и скенерите за отпечатъци на пръстите. Министерството на здравеопазването на Ливан заяви, че през днешния ден има данни за 9 загинали и над 300 ранени. При вчерашната офанзива с пейджърите починаха 12, а бяха ранени 3000 души.

  

 

" Хизбула " към този момент прикани жителите на Ливан да се отърват от всички устройства и електронни уреди. Експлозиите са почнали по време на погребенията на починалите през вчерашния ден, когато бяха взривени пейджърите на членове на " Хизбула ". 

 

Според локалните медии през последния час в Бейрут, Бекаа, Набатия и Южен Ливан са били ранени стотици хора. Експлозиите се случват и в жилищни здания, част от които са почнали да горят. Според локалните поданици в магазините за мобилни телефони също е имало гърмежи. 

 

 

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести през днешния ден, че гърмежи на информационни устройства, ориентирани срещу  шиитската формация " Хизбула ", демонстрират, че „ има сериозен риск от трагична ескалация в Ливан и би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да се избегне тази ескалация “.

 

„ Очевидно е, че логиката да се взривяват всички тези устройства е да се реализира предпазен удар преди огромна военна интервенция ", добави той пред публицисти, представен от Ройтерс.

 

ИЗРАЕЛ МЕСТИ ФРОНТА НА СЕВЕР

На фона на гърмежите в Ливан министърът на защитата на Израел Йоав Галант разгласи началото на нов етах на войната и пренасяне на центъра на тежастта на военните дейности на северния фронт, т.е. на границата с Ливан. 

 

По думите му, задачата на Израел е ясна и елементарна: жителите на северните градове да се върнат безвредно в домовете си. 

 

" Не сме не запомнили заложниците и не сме не запомнили дилемите си на юг. Това е наш дълг и ще го изпълняваме по едно и също време ", сподели Галант. 

Порталът Axios съобщи, че Израел има отношение към гърмежите на хиляди портативни радиостанции - устройствата, които най-често гърмяха през днешния ден, на членове на " Хизбола ". 

 

Според портала и радиостанциите, сходно на пейджърите, са били минирани авансово от израелските спецслужби, а по-късно са стигнали до " Хизбула " като надеждна система за екстрена връзка, която е трябвало да се употребява по време на военно сблъскване с Израел. 

Ливан изиска изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. 

 

 

Инфо: Сега

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР